Vitt te - Nyttigt, gott och bra för hälsan

Vill du unna dig något extra ska du köpa vitt te. Det har en finstämmig och vacker smak som du inte hittar i något annat te. Mild, sötaktig och fräsch. Det är också det nyttigaste teet du kan dricka. För vita teer bearbetas inte lika mycket som andra tesorter. Och det innehåller bara unga teblad och toppskott. Ofta handplockas vitt te noggrant enligt principen två blad och en knopp.


Vårt mest köpta vita te nu

Darjeeling Okayti Vitt te (EKO)

Darjeeling Okayti Vitt te (EKO)

Vitt te från Darjeeling är sällsynt och mycket gott. Det här kommer från den fina ekologiska teplantagen Okayti. Belägen intill floden Mechi vid gränsen till Nepal.

Det här vita teet kan du med fördel brygga två gånger. Första gången i 3 minuter ger ett milt te med söt eftersmak. Andra brygden i 5-6 minuter ger ett smakrikare te.

Det är ingen slump att Harrods, i London, valt ett te från Okayti som sitt främsta ”speciality tea”. För teplantagen har levererat fantastiska teer sedan 1888. Och det här vita Darjeeling-teet är utan tvekan kronjuvelen i vårt sortiment.

Det här vita Darjeeling-teet har grade FTGFOP1 och är ett First Flush.

Beredning av Darjeeling Okayti Vitt te (EKO)

Temperatur 80-90 grader

Tid 3 minuter (5-6 minuter)

89:-


Läs mer
Köp


Övrigt Vitt Te

EKO White Cui Min
EKO White Cui Min är ett fantastiskt ekologiskt vitt te från Qingshan teplantage.
79:-
Läs mer
Köp
Ekologiskt White Pai Mu Tan
Ett vitt te med mjuk och mild karaktär. Rikt på mineraler och antioxidanter. Bladen plockas i...
59:-
Läs mer
Köp
Himalaya White EKO
Det här handproducerade vita teet odlas på hög höjd i Nepal av den fina teplantagen Shangri La.
99:-
Läs mer
Köp
Kvidevitt
Ekologiskt vitt te smaksatt med kvittenäpple, citrus, yoghurt och mynta. Dekorerat med...
39:-
Läs mer
Köp
Lust & Fägring
Lust & Fägring är ett vitt te med smak av citron, jordgubb, champagne och grädde.
45:-
Läs mer
Köp
Silver Bud Ya Bao
Det här sällsynta vita teet består av outvecklade bladknoppar från vilt växande tebuskar. Det...
79:-
Läs mer
Köp
White Chai
Det här är kronan på verket bland våra chai-teer. Ett subtilt och nyttigt vitt te tillsammans med...
49:-
Läs mer
Köp
White Tea Snow Buds
Den här juvelen bland kinesiska vita teer har producerats i över 100 år. Koppen skimrar i...
89:-
Läs mer
Köp
Yunnan special
Vid beredning lämnar Yunnan special en blommig doft och en färg som påminner om soluppgång.
59:-
Läs mer
Köp
 
 
 

Beredning av vitt te

Vitt te blir ljust till färgen och har en naturlig smak. Bered det mellan 70 och 80 grader i 3-5 minuter om inte rekommendationen på förpackningen säger något annat. Vid låg temperatur kan du låta det dra längre för att få ut mer smak. För rena vita teer kan du använda samma teblad till två bryggningar. Men tänk på att vitt te har stor volym, så använd rejält med teblad för att komma upp i samma vikt per portion som med andra tesorter. Många gör misstaget att brygga vitt te med för lite teblad och får då ett te som "smakar varmvatten".

När du bereder vitt te är det bäst att använda en tekanna så att bladen får plats att utveckla sig. Använder du tesil så är det viktigt att den är tillräckligt stor.


Vitt te är bra för hälsan

Vita teer är som sagt bra för hälsan. Det innehåller mycket antioxidanter och andra nyttiga näringsämnen. Till exempel så innehåller vitt te upp till tre gånger så mycket polyfenoler jämfört med grönt te.


Tips om du vill köpa vitt te

Bland våra rena vita tesorter innehåller White tea Snow Buds och det ekologiska White Cui Min mycket knoppar. Det vill säga bladknoppar som inte slagit ut. Det ger teet en härligt rund och sötaktig smak. Är du ovan vid vitt te får du kanske ge det några försök innan du uppskattar det fullt ut.

En av de mer välkända vita tesorterna är White Pai Mu Tan. Eller White Peony som det också kallas. Det har mer hela blad än våra andra vita teer och smakar således mer. En vit tesort som kan vara bra att börja med om du inte druckit vitt te förut. Bloggen Tefakta har skrivit en bra artikel om Pai Mu Tan vitt te.


Smaksatt vitt te

När man pratar om vitt te är det oftast rent vitt te som avses. Men vi har ett par riktigt bra varianter av smaksatt vitt te för dig som gillar det. Lust och Fägring har smak av jordgubb och champagne. Och White Chai, vårt storsäljande smaksatta vita te, som är kryddigt, nyttigt och väldigt gott.

Det är också gott att smaksätta vitt te själv och dricka det kallt. Prova gärna med vårt vita te Yunnan Special. Brygg det med ganska mycket teblad. Låt det kallna och tillsätt lite flädersaft, svartvinbärsjuice eller något annat du gillar. Servera din vita teblandning med några isbitar som en läskande sommardrink.


På den här sidan kan du köpa vitt te online